Mainospalkki
Kotiseutumuseo PDF Tulosta

alt

Opastuksen voi tilata puh. (03) 787 7812

tai 050 329 4869, Osuuskunta Hämeenkosken Ratas

Hämeenkosken kunnan kotiseutumuseo sijaitsee keskustien varrella kirkon alapuolella. Museo avattiin yleisölle 1.9.1958, jolloin sen omistivat Hämeen Kosken nuorisoseura ja Koski-Seura yhdessä. Kunnalle museo siirtyi vuonna 1972.


Kotiseutumuseon perustajajäsen tehtailija Hugo Silvonen keräsi ja kokosi kuntalaisten lahjoittamat esineet osastoiksi yhdessä muiden Koski-Seuran jäsenten Pauli Paasivirran, Niilo Nikkarin ja Kalevi Koskisen kanssa. Nykyisin museossa on n. 2400 esinettä.

altKotiseutumuseo käsittää kolme rakennusta: kalustetun hämäläistalon, aitan ja viljamakasiinin. Lisäksi museoalueella on Kosken sotaveteraanien vuonna 1971 rakentama korsu, jonka LC Salpakangas kunnosti vuonna 2001.

Viljamakasiini on Engelin piirustusten perusteella rakennettu vuonna 1856. Makasiini toimii esinemuseona ja siellä on kotitalous-, pellava-, kirkko-, käsityöläis- ja kyläkauppaosastot. Kirkko-osaston esineet koostuvat Kosken vanhoista kirkoista kerätyistä esineistä. Kyläkauppaesineet on saatu mm. lahjoituksina Toivo Maijalan omistamasta Mieholan kyläkaupasta ja Paavo Pekolan omistamasta Putulan talouskaupasta.

Makasiinin yläkerrassa on mm. rekiä, puimakoneita, hevoskierron pienoismalli, tuohitöitä sekä pukuvitriini.

altHämäläistalo on Mustiston vuonna 1836 rakennettu päärakennus, jonka ovat lahjoittaneet Ester ja Toivo Siilimäki. Rakennus on siirretty museoalueelle Etolan kylästä. Rakennuksessa on porstua, isännän huone ja vierashuone, joka on kalustettu 1800-luvun tyyliin.

Aitta on kaksikerroksinen luhtiaitta ja siirretty museoalueelle Hyväneulan kylästä vuonna 1958. Aitassa on nahkurin ja suutarin työkaluja ja tarvikkeita.

 
alt